SK Tichá |

Nové standardy v oblasti Grassroots fotbalu

Čtyřdenní konference byla první od roku 2019 po pandemii COVID-19.

Hlavní náplní byla výměna zkušeností a osvědčených postupů a vytyčování společných vizí do budoucna. Nabitý program přinesl řadu workshopů, panelových diskusí a prezentací, které podrobně popisují pokrok, jehož bylo dosaženo, ale i nutnost udržení základů hry zvané fotbal. Za fotbalovou asociaci České republiky se zúčastnil vedoucí Grassroots oddělení Otakar Mestek a Michal Blažej, Grassroots manažer FAČR.

Na začátku poskytl vedoucí technického vývoje UEFA Frank Ludolph shrnutí nedávného vývoje a úspěchů, svůj úvodní projev pronesl přes videonahrávku i prezident UEFA Aleksander Čeferin.

„Když mluvíme o fotbale, první věc, která lidem přijde na mysl, je profesionální fotbal. Dává to smysl, úroveň dovedností, taktická převaha a superhvězdy jsou věci, které dělají tento sport tak skvělým. Ale lidé by si měli pamatovat, že toto je jen vrchol fotbalové pyramidy, která by nikdy nedosáhla těchto výšin bez pevné základny. Když se na tuto základnu podíváte detailně, je stejně fascinující a emocionální. Zde jsou kořeny hry. Chci poděkovat našim členským asociacím za dobrou péči o budoucnost naší hry. Vaše oddanost, energie a nadšení jsou neuvěřitelné.“

Dalšími vzácnými hosty byli prezident španělské fotbalové asosiace Luis Rubiales, generální sekretář Andreu Camps nebo ambasador a bývalý skvělý hráč Robbie Keane.

Za fotbalovou asociace se konference tradičně zúčastnil vedoucí Grassroots oddělení Otakar Mestek a Michal Blažej, Grassroots manažer FAČR. „Konference byla opravdu po všech stránkách vydařená a přínosná. Organizace, úroveň hostů a prezentujících i obsahová náplň, vše na vysoké úrovni. První den byl věnován strategickému plánování všech 55 asociací UEFA, zejména v oblasti Grassroots, resp. nové Grassroots charty UEFA, ale prolnuly sem i jiné oblasti jako např. ženský fotbal nebo nově téma „sustainibility“, tedy udržitelnosti. Druhý den byl věnován zejména rozvoji klubů, především strategickému plánování podpory klubů ze strany národních asociací a třetí den byl věnován tématu fotbalu pro všechny, tady konkrétně fotbalu ve flexibilních formátech 1:1 až 11:11, včetně velkého prostoru pro futsal jako ideálního pomocníka při zlepšování individuálních činností jednotlivců, ale i fotbal tělesně a duševně handicapovaných,“ přiblížil program Otakar Mestek.

„Měli jsme možnost zjistit, jakým směrem se UEFA chce s jednotlivými asociacemi ubírat v oblasti Grassroots, nová charta bude platná od roku 2024 a bude rozdělena do čtyř hlavních oblastí, a to players (hráči), environment (prostředí), game (hra) a workforce (pracovníci). Do konce roku nás čeká hodnocení naší asociace ze strany UEFA, v tomto směru jsme v pravidelném kontaktu s naším UEFA mentorem. Během konference bylo také velmi zajímavé sledovat a diskutovat rozdílné problémy, které jsou v ostatních zemích. S velkým obdivem byla kvitována např. naše síť krajských a okresních Grassroots trenérů mládeže, v rámci Evropy to zdaleka není běžné, ale většina zemí se tímto směrem chce vydat a mít schopné lidi, kteří budou k dispozici klubům. Aktuálně jsme se závěry z konference seznámili vedení FAČR, některá další témata budeme řešit v rámci sportovního oddělení s Technickým ředitelem Zdeňkem Psotkou,“ dodal k výstupům z konference Michal Blažej.


Aktuální články

Buďte s námi V REPRE! Nový díl s Marcelem Gecovem

Buďte s námi V REPRE! Česká reprezentace ve spolupráci se svým partnerem TCL přináší podcast, ve kterém vystupují exkluzivní hosté...

Preview: FC Kopřivnice – SK Tichá (sobota, 16:30)

Před zápasem. 19.kolo ČPP I. A třídy sk. B.

FAČR aktualizovala návody k Našemu ISku

Vzhledem ke stále se množícím dotazům FAČR zpracovala a uveřejnila nejčastěji kladené otázky týkající se nového informačního...