SK Tichá | | Muži | Rozhovory

Ondřej Švrček: Práce pro mládež má pro mě smysl

Ohlédnutí za rokem 2021, to bylo téma pro předsedu klubu SK Tichá Ondřeje Švrčka.

  • Máte za sebou půl rok ve funkci předsedy klubu, jak se za nim ohlížíte?

Bylo to období zaučování a mnoho věcí jsem musel probírat s bývalým předsedou panem Zemanem. Chtěl bych mu za všechnu práci pro klub poděkovat. Potom je tady ta věc, že se obměnila i část výkonného výboru, nebyl jsem jediný v nové pozici. Na ohlížení se, je ještě brzo. Nicméně jsem rád za tým (výkonný výbor), který kolem sebe mám a věřím, že to společně zvládneme.

  • V jaké roli se cítíte lépe, v roli hráče, nebo předsedy klubu?

Každá ta role je úplně jiná. Roli hráče znám a jsem v ní rád, dokud bude zdraví sloužit, budu hrát. Jako hráč to děláte kvůli fanouškům a emocem (během i po zápase). Vedení klubu má jiné úkoly. Hlavní cíl je dělat hráčům zázemí. Takže tady to děláte pro jinou cílovou skupinu (mládež, muži). Hlavně ta práce pro mládež má pro mě smysl.


  • Dají se tyhle dvě věci vůbec časově stíhat?

Dají, ovšem utrpí tím něco jiného a já jsem si toho vědom.

  • Jak hodnotíte vystoupení a umístění mužstev Tiché?

Mužstvo mužů se muselo vypořádat s absencí hráčů, a i přes tyto problémy je pozice po podzimní části velice slušná. Uvidíme, co přinese jarní část. Z mladších žáků mám obzvlášť radost. Před sezónou jsme zvažovali, zdali přihlásit tuto soutěž – mladší žáky musejí doplňovat hráči z přípravky. Postavili se k tomu parádně a druhé místo v tabulce to jen dokazuje. Naše starší přípravka přišla o své nejstarší spoluhráče a ani bez nich se vůbec neztratili. Roli nových tahounů musejí přebrat mladší hráči. Všechny mužstva mají tolik důležitou podporu rodičů a fanoušků. Tímto jim jako klub děkujeme.

  • Rok 2021 je takřka minulostí. Jak moc náročný bude rok 2022?

Jak bude vypadat rok 2022? Já sám nevím, co naše vláda vymyslí zítra, natož příští rok (úsměv). Netroufám si tvrdit, jak bude sezóna vypadat. Nějaké vyhlídky na zdokonalení ale jsou. Máme znovu zažádáno o dotaci z Moravskoslezského kraje, znovu zažádáno o dotaci od Národní sportovní agentury a taky o dotaci z obecního rozpočtu. Všem těmto a také i dalším sponzorům děkujeme za podporu v letošním roce. Dále vyhlížíme dotaci na „Rozvoj místních sportovišť a zázemí“ od NSA. Zde bychom chtěli zřídit zavlažovací systém, retenční nádrž na vodu a nové podloží hrací plochy. Tohle by se mělo realizovat během roku 2022.

  • V letošním roce si fanoušci užili více fotbalu než v roce předešlém, jak vypadal rok 2021 mimo fotbalové dění?

Buďme rádi, že tento rok byl ke sportu přívětivý. Proběhla výměna laviček okolo hřiště. Opravili jsme lavičky na tribuně a na svazích. Pro mládež jsme zakoupili nové tréninkové pomůcky a sítě na brány. Také ještě doznívaly práce po rekonstrukci budovy.

  • Všechny kluby v poslední době šetří. Jak moc se Vás současná situace dotýká?

Co se sponzorský darů týče, v letošním roce to bylo velice slabé. Na druhou stranu jsem měl celý rok v sobě pocit, že tento rok nebyla vhodná doba žádat sponzory o dar.

  • Zákazy, omezení pro amatérské sportovce ..

Mrzelo mne, že obecně sport, který prospívá lidskému zdraví, byl v takto důležité době zakázán. Dává to smysl, v případě, že jsou zavřené i školy. Pokud ale děti docházejí do školy, nevidím jediný důvod jim zakazovat sportovat. V mužských kategoriích to mohl být krok správným směrem, to ať zhodnotí větší hlavy. S organizací zápasů to práci přidávalo hlavně pořadatelům a rozhodčím. Pokud přijdou nějaké další omezení, budeme se s nimi muset vypořádat a najít řešení.

  • Jde znát na hráčích takřka dvouletý výpadek, kdy se sportovalo se značným omezením?

To vůbec nevidím tak černě, kdo chtěl, tak si cestu ke sportu našel. Všichni měli úplně stejné podmínky. Troufám si tvrdit, že to v mnohým zesílilo radost ze sportu – až něco nemáš, pak teprve zjistíš, jak moc to potřebuješ.

  • Práce s mládeží ..

Jsem velice rád, že máme nadšené otce a trenéry, kteří jsou ochotni naši mládež posouvat dál. Budeme se jim snažit co nejvíce vyhovět a podporovat je v jejich práci. Vždyť oni vychovávají fotbalovou budoucnost Tiché. Chci, aby fotbal v Tiché zůstal.

  • Cíle Tiché pro jarní část sezóny?

Všichni si asi přejeme, aby se všechna naše mužstva držely v popředí tabulky. Bohužel v soutěži mužů není jarní část ani tak o kvalitě mužstva.. a opět bude rozhodovat zdraví hráčů.

  • Chcete závěrem něco vzkázat fanouškům Tiché?

Určitě. Jsme hrdí na naše fanoušky, jezdí s námi pravidelně i na venkovní zápasy. Mnohdy jich máme víc než domácí mužstvo. Jejich slovy „vítězíme i mimo hřiště“. Tímto chci všem fanouškům poděkovat a obzvlášť naší VIP tribuně.


Aktuální články

Preview: FC Kopřivnice – SK Tichá (sobota, 16:30)

Před zápasem. 19.kolo ČPP I. A třídy sk. B.

Velké finále: Tichá vyzve Jeseník n.O.

Po dvou letech si Tichá znovu zahraje přímý zápas o nejcennější trofej novojičínského kraje. Svěřenci Daniela Kuly se ve finále...

Výkonný výbor schválil nový Přestupní řád FAČR s účinností od 1. 6. 2024

Výkonný výbor na svém zasedání dne 17. 4. 2024 schválil nový Přestupní řád, který získal přehlednější podobu a zároveň do něj...